Image link

Rom er en utrolig alsidig størrelse, der både kan give de mest lækre og friske oplevelser når de bruges i drinks og cocktails, og samtidig kan give de mest dybe og kraftfulde oplevelser når de drikkes rent. Til alle fans af rom har vi samlet 15 forunderlige facts om den ældgamle væske, der har haft indflydelse på mennesker i mange århundreder.

1. Rom er anset for at være den ældste spiritus i verden, og går som minimum tilbage til omkring år 1620.

2. Carribien er kendt som stedet rom kommer fra, men den kan laves i alle egne af verden, der har klimaet til det.

3. Selvom Caribien er kendt for sin romproduktion, så har sukkerrør ikke altid groet der. De blev medbragt dertil af en mand ved navn Christopher Columbus, der tog dem med fra hans rejser i Asien, som dengang var det eneste sted i verden det kunne findes. Giv derfor en lille skål til Columbus næste gang du nyder en god rom!

4. Mount Gay fra Barbados er det ældste romdestilleri i verden, der har lavet rom siden 1703! Deres rom er stadig fremragende den dag i dag.

5. Nogle rom (og gin for den sags skyld) bliver kaldt for ”Navy” rum. Navnet kommer af, at sejlerne testede styrken på deres daglige ration af rom ved at blande den med krudt, og sætte ild til den. Var den ca. 55% eller over, så brændte den, og navnet har hængt ved lige siden.

6. Når rom lagres i tønder fordamper en vis procentdel i løbet af årene. I det varme Caribien er det op til 7%, og de kalder denne del for ”The angel’s share”.

7. Du kan se hvor en rom kommer fra, blot ved at kigge efter, hvordan ordet ”rom” er stavet. Hvis der tales engelsk skrives det ”Rum”, tales der spansk staves det ”Ron,” og taler de fransk staves det "Rhum".

8. Al rom kommer fra sukkerrør, men den kan laves på den friske saft, sukker molasse, eller sukkersirup.

9. Konceptet om Solera rom kommer fra Spanien og refererer til en rom der er en blanding af rom af forskellig alder. Står der solera og en alder på flasken, så refererer alderen til den ældste rom i flasken, og ikke et gennemsnit eller den yngste. Det er i stærk modsætning til whisky, hvor et sådant trick ville være strengt forbudt, og det altid er den yngste whisky i et blend af forskellige, der må give aldersbetegnelse til den.

10. Rom var så værdifuldt i 1800-tallet, at det blev brugt som valuta. Sejlere blev decideret betalt i rom, som de så kunne sælge videre (eller bare drikke selv, hvad skulle de ellers lave…).

11. Rom er ikke sødt fordi den laves på sukker, men fordi den bliver tilsat sukker. Næsten al den sukker, der er i massen fra starten, bliver omdannet til alkohol under fermenteringen, og de få rester, der kan være tilbage, forsvinder i destilleringen. Til gengæld bliver der ofte tilsat karamel og andre former for sødemiddel til dem senere. Det gør rommen tykkere og lettere at drikke, hvilket kan direkte oversættes til øget salg, også for premiumproducenter.

12. Det største romdestilleri i verden er Bacardi - big surprise!

13. Hvor mørk en rom er, har ikke nødvendigvis noget at gøre med hvor længe den er lagret. Forskellige fade giver forskellig farve, og mange helt mørke rom er blevet kunstigt farvet, for at det skal se ekstra lækkert ud. Omvendt er der heller ikke nogen hvide rom, der naturligt er helt hvid, de får i stedet deres hvide farve ved at blive filtreret gennem trækul. Af denne årsag findes der mange forskellige måder at inddele rom på, men produktionen er så rodet og sammenblandet, at der ikke findes en bestemt definition, som der er fuld konsensus omkring.

14. I 1800-tallet troede man i en periode, at rom kunne forhindre hårtab, og desperate mennesker vaskede derfor deres hår i rom.

15. Blandt de mange øgenavne rom har haft gennem tiden, er “Nelsons blod” blandt de mest kendte. Da Lord Nelson blev dræbt ved slaget ved Trafalgar, blev hans slagne krop sunket ned i en tønde med rom. De tørstige sejlere, der skulle bringe hans krop hjem, blev dog så tørstige, at de prikkede huller i tønden, og rent vitterligt drak rom blandet med Nelsons blod. Rimelig badass og temmelig klamt..



Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!