Så snart det bliver sommer, står tusinder af danskere klar til at tage på festival - og hvilken fantastisk tid det er! De fleste tager på festival for at komme langt væk fra hverdagens rutine og planlægning, men skal du have det fulde ud af din festival, så bliver du nødt til at planlægge en lille smule forinden, så du ikke ender med at stå og mangle underbukser eller andet essentielt, når du står midt i pitten. Vi har din ryg, og med denne gennemgående guide sikrer du dig (forhåbentligt) en fremragende festival.
Først nogle hurtige tips til dem, der har travlt eller ikke er så garvede på festivaler. Festivaler er fyldt med frihed fra hverdagen, men der er stadig regler, både skrevne og uskrevne, som altid gælder:
- Lån kun det ud, som du kan tåle at miste (du ser det ikke igen).
- Alt, hvad der ikke er gemt i et telt, vil af nogen blive opfattet som alles eje.
- Sørg for altid at have vand til rådighed. Hvis du løber tør, er det prioritet nummer ét at skaffe nyt.
- Hav det sjovt og festligt, men drik dig ikke så fuld, at du ikke kan finde hjem igen. Det er ikke fedt at vågne op i en pis-rende.
- Vær åben overfor nye oplevelser og mennesker. Det spontane er en stor del af festivalernes appel.
- Respektér andres grænser, og hav altid samtykke, inden du kommer for tæt på andre mennesker.
- Der er masser af frihed på en festival, men sørg altid for at overholde og respektere de regler, som festivalen har opsat.
- Hold dig altid gode venner med dine naboer. I kommer til at se på hinanden hver dag.
- Sig undskyld, hvis du vælter ind i nogen til en koncert, og hjælp altid en falden person på benene igen.
- Det er okay at filme din yndlingssang, men hold nu den telefon i lommen, og nyd øjeblikket gennem dine øjne fremfor din kameralinse.
- Vær god ved pantsamlere. De hjælper faktisk med at holde din camp ren.
- Det er helt okay at tage en stille aften og ikke drikke alkohol, og har du behov for at tage nogle timer for dig selv i dit telt, er det ikke noget, du skal undskylde for. Det er de færreste, der kan feste uafbrudt i en hel uge, og du skal altid huske at lytte til din krop.
Der er rigtig mange ting at huske, hvis du skal afsted i op til en hel uge. Det er ikke bare dit tøj, som skal passe til alle typer vejr, men også diverse festivaludstyr som telt, pløkker, pavillion, anlæg, madrasser osv. Overvej derfor, om der er noget, du kan slippe for at skulle have med fra starten, men hente når du er ankommet. Skal du f.eks. rejse med toget fra Sønderborg til Roskilde sammen med tusindvis af andre, kan du være helt udmattet inden du overhovedet er kommet frem. Overvej derfor at få sendt dine drikkevarer til en pakkeboks lige ved festivalen, så slipper du for at slæbe på dem eller at betale festivalspriser for dine øl. Er det en længere festival, kan du endda bestille dem og modtage dem dagen efter. Du kan også anskaffe eller låne en lille sækkevogn, så du ikke skal slæbe så mange tunge ting rundt.
Festivaler er ofte forbundet med lunkne dåsebajere, men sådan behøver det slet ikke at være. Der findes flere tricks til at køle dine dyrebare bajere ned. Du kan f.eks. grave et lille hul med en skovl (et sted hvor ingen falder i det!) og smide dine øl derned. Solen opvarmer kun det øverste af jordfladen, og dine øl holder sig dejligt kolde. Kommer der en person i nærheden af dit hemmelige hul, så jag dem væk med skovlen. Et andet trick er den våde avis rundt om øllen, der trækker varmen ud af dåsen, fordi der sker en fordampning af vandet. Men lad os være ærlige – der er sgu da ingen, der læser en fysisk avis mere, og endnu færre, der tager den med på festival. Tag i stedet et par ”bajerklude” med, altså almindelige karklude, som du dedikerer til den vigtige mission at nedkøle dine øl. De kan genbruges mange gange, og du skal bare have fat i noget vand ved den nærmeste vandstation, hvis ikke altså moder jord selv sørger for sit bidrag. Alternativt, hvis du ikke vil ofre en karklud, kan du bruge en af dine brugte sokker. Så anbefaler vi dog, at du hælder øllen over i et glas.
De fleste lister over uundværligt udstyr til en festival tæller almindelige og kedelige ting som tandpasta, oplader, sovepose, varmt tøj, lommelygte, billetter osv. Vi vil gerne slå et slag for følgende redskaber, der ikke altid er til at finde på disse lister:
Skovl:
Med en god skovl kan det aldrig gå helt galt. Ikke alene kan den bruges til at grave dine drikkevarer ned med, så de holder sig dejligt kolde, men den er også solid nok til, at du kan droppe hammeren til at slå teltet op. Og kommer der en udbydende gæst ind om natten, så er du godt bevæbnet - kun en tåbe frygter ikke den skarpe skovl.
Sækkevogn:
Ingen grund til at spilde unødig festenergi ved at slæbe rundt på tunge ting, for med en god sækkevogn kan du transportere alt fra telt til dåsebajere uden at anstrenge dig synderligt. Der findes en masse smarte varianter, der kan klappes sammen, når de ikke er i brug. Du vil blive den mest eftertragtede person i lejeren, for alle vil gerne låne din vogn. Sørg dog for kun at låne den til folk, du kender, hvis du vil se den igen.
Fed udsmykning og ting til lejren:
Hvis ikke man gør noget for at udsmykke sin camp, så kan man aldrig finde den igen, lige så vel som at alle andre blot går forbi. På den måde får i aldrig en eftertragtet camp med vild fest, så vær derfor den ekstra fede person, der tager fedt festudstyr med til at pynte campen. Oppustelige balloner og lignende, fede bannere, stjernekastere, knæklys og så videre til den vilde fest om aftenen. Få lavet et tema, inden i tager afsted. Derudover kan en ølbong jo altid bruges...
Vand:
Okay, sexy-faktoren er ikke i top med denne kategori, men tager du lige en billig ramme med almindeligt flaskevand med (som du let transporterer rundt på din sækkevogn), så bliver du lynhurtigt alles ven. Ikke alene holder du væske og gejst i din egen krop, du holder også dine uduelige og uansvarlige venner i live. Er du meget gavmildt anlagt, rammer du nok hurtigt en forsyningskrise.
Håndsprit:
Godt nok er corona-tiden ovre, men derfor kan det stadig være enormt praktisk at have noget håndsprit med. Du kommer uden tvivl til at røre nogle overflader, som flere tusind andre har rørt kort inden du gør det - det er en del af "charmen", som alle fortæller sig selv inden de tager afsted, men det er knap så fedt i situationen. Et bad eller en vandhane er bare ikke altid inden for rækkevidde, og så er det rart at kunne desinficere sine beskidte hænder.
Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at tage på en festival, især hvis du tager den uforberedte rute. Her er nogle tips til at sikre, at budgettet ikke overskrides for meget på festivalen. Nogle af disse tips ligger måske på grænsen af det etiske, så er du meget moralsk anlagt, så spring dette afsnit over.
Det mest oplagte, hvis du skal på en festival med camping som Roskilde Festival eller Smukfest, er at få taget en masse mad og drikkevarer med. Priserne på festivaler er skyhøje, og du kan nærmest have en hel ramme dåsebajere med til samme pris som to fadøl koster i en bod. Tag noget rugbrød eller franskbrød med til de første dage, og tag nogle dåser med konserves med (tun, makrel, leverpostej, etc.). Sørg også for at få nogle nemme grønsager og frugt med, som agurker, æbler, måske endda et kogt broccoli, der både sørger for vigtig næring til kroppen, men også giver væske til din hårdtprøvede krop. Du kan også bage lidt pølsehorn eller pizzasnegle inden festivalen, som indeholder mere salt. Når tømmermændene hænger tungt i din krop, skal du også have noget mad, som du rent faktisk gider at spise! Nogle nemme snacks som nødder og kiks kan også blive rigtig kærkomment.
Du kan også spare mange penge på drikkevarer. Det oplagte er selvfølgelig en masse rammer med øl. Vær dog klar over, at åbnede rammer med øl, der står fremme, hurtigt kan blive opfattet som en gratis buffet af fremmede, der er langt fra deres egen stash, eller som fælleseje i din camp. Sørg derfor for at vogte over dem og opbevar ikke-åbnede rammer i dit telt, så folk virkelig skal gøre sig selv til en tyv for at nå dem.
En undervurderet drikkevare til festivalen er god papvin. Med en bag-in-box får du rigtig mange procenter gemt på lidt plads, og en god pose vil holde til flere dage for den ansvarlige festivalgænger. Her skal du selvfølgelig sørge for at have nogle plastikvinglas eller plastikkrus med, hvis ikke du vil ”under hanen” hver eneste gang. Nedkøling af især hvidvin er også essentielt, og tømmermændene fra billig vin kan godt være nådesløse.
Shots er også en del af en god fest, men tager du en hel shotsflaske med, er den både tung og har det med at forsvinde hurtigt, når først stemningen bliver rigtig god. Derfor anbefaler vi at tage shotsrør med, der er meget nemmere at transportere, og som også er noget nemmere at dosere. Skal du ud at finde en fest på festivalspladsen kan du lige tage et par shotsrør i sokkerne og et par i underbukserne, og så er du godt udstyret til en fest (okay, du kan også gemme dem andre steder..). Resten af dine shots ligger sikkert hjemme i dit telt og er klar til næste dag. Skal du ind og se musik på scenerne (her kommer det etiske skråplan), så kan du have nogle shotsrør godt gemt på dig, så du ikke skal betale fuld pris i de dyre barer. De hverken fylder eller vejer noget, og medmindre der er fuld kropsvisitering, kommer du nok igennem. Her er det også praktisk, at du kan holde rusen godt kørende, samtidig med at du ikke skal tisse hele tiden, som hvis du drak en masse øl.
Se frem til det bedste, men bered dig på det værste. Selvom meteorologerne lover fuld sol i en hel uge, så skal du være klar til at sadle beklædningen om til regntøj, når bygerne kommer frem i den danske sommer. Regntøj og gummistøvler er bare obligatoriske til en længere festival. Som minimum skal du have nogle vandtætte sko eller støvler. Selvom det er varmt i dagtiden, så kan det stadig godt blive koldt om natten, så tag også en god varm trøje med. Ørepropper er også et must, hvis du ender i en camp ved siden af nogen med et kæmpe anlæg. Har du ikke en powerbank, vil vi virkelig anbefale at anskaffe en, så du ikke risikerer at stå med en helt flad telefon og ikke være i stand til at komme i kontakt med nogen. Så skal du selvfølgelig også berede dig på det bedste, altså lækkert solskinsvejr, ved at have masser af solcreme med. Det er ikke fedt at komme til at ligne en kogt krebs.
Hvis du er kommet så langt i denne tekst, at du er nået hertil, så er det nok fordi, at du har søgt informationer inden du tager på festival. Og det betyder, at du nok er i gang med den kedelige planlægningsfase, der godt kan skygge lidt for alle de gode ting ved en festival. Så når du først er fremme, så skal du huske at nyde det. Lad hovedet og hverdagen blive hjemme og lad dig rive med af den helt særlige stemning, der opstår på en festival. Du er i euforiens centrum, der er en hel masse nye og spændende mennesker, du skal møde, et stort line-up af fantastiske musikere, der har dedikeret deres liv til at lave musik som DU kan relatere dig til, og en helt gennemgående frihed, hvor du kan gøre lige hvad du vil. Følg de helt spontane følelser og se hvor de fører dig hen. Denne frihed og livsglæde er hvad du søger, så lad ikke praktiske ting og andet ligegyldigt og uvigtigt komme i vejen for det.