Øl

Fra forfriskende lyse pilsnere og frugtige IPA'er til mørke stouts og komplekse specialøl - her har vi samlet kvalitetsøl fra både lokale mikrobryggerier og internationale bryghuse. Uanset om du er til klassikere eller spændende nyheder, finder du her den perfekte øl her.

Image link

Et stort udvalg af øl

Øl udvikler sig konstant, og det noget som vi her på Bevco.dk selvfølgelig ivrigt følger med i og tager del i. Vi udvider kontinuerligt vores store udvalg af øl, både på dåse og på flaske, så det reflekterer de øl der efterspørges på markedet. Så er du på udkig efter en rund og klassisk pilsner, en frisk og fyldig IPA eller måske vil udforske hvad de alkoholfrie øl efterhånedn kan? Så har vi dem selvfølgelig alle sammen her på Bevco.dk til de bedste priser, nogle gange også på tilbud, og selvfølgelig altid med dag-til-dag levering.

Dansk øl – en kort fortælling om en lang historie

Øllets historie i Danmark strækker sig langt tilbage i tiden og har gennemgået betydelige udviklinger og transformationer. De første spor af dansk øl dukkede op i forbindelse med fundet af Egtvedpigen, der stammer helt tilbage fra Bronzealderen, nærmere bestemt år 1370 f.kr. Egtvedpigen blev begravet med en krukke, hvori der er blvet fundet spor af hvedeøl. I vikingetiden var øl en integreret del af den danske kultur, og produktionen blev primært udført i hjemmet. Øllet blev brygget på basis af korn og var ofte krydret med urter.

I middelalderen tog ølbrygningen fart, og byerne begyndte at etablere egne bryggerier. Disse bryggerier spillede en central rolle i samfundsøkonomien og blev ofte drevet af lokale bryggerlaug. Gennem årene udviklede ølproduktionen sig, og den tyske Reinheitsgebot (der specificerede at øl kun måtte indholde vand, gær, malt og humle) fra 1516 blev også en retningslinje for dansk ølbrygning. Flere kilder bevidner også om, at man i Middelalderen bryggede øl på flere forskellige klostre rundt omkring i det danske land - både til eksport, men også klostrenes eget forbrug. Om det gik vildt for sig eller ej, beretter kilderne ikke så meget om, men det er til gengæld sikkert, at munkene anvendte urter og humle for på den måde at give øllene en længere holdbarhed samt den ikoniske smag af det bitre og friske.

I 1800-tallet gennemgik ølindustrien yderligere transformation med industrialiseringen. Bryggerierne moderniseredes, og flere øltyper, som pilsner, blev introduceret. Denne æra markerede også begyndelsen på øl som en kommerciel vare, og store bryggerier som Carlsberg og Tuborg blev grundlagt og kom til at spille en afgørende rolle i dansk ølhistorie.

I det 20. århundrede steg efterspørgslen på pilsnerøl markant, og danske bryggerier fulgte med ved at producere letdrikkelige, lyse øl. Ølkulturen udviklede sig i det 21. århundrede yderligere med fremkomsten af mikrobryggerier og en stigende interesse for specialøl. Danske forbrugere har i dag adgang til et bredt udvalg af øltyper, fra traditionelle pilsnere til eksperimenterende bryg fra små håndværksbryggerier, hvilket afspejler mangfoldigheden og rigdommen i dansk ølkultur.

Den danske historie indenfor øl har altså mange år på bagen, og måske er det lige netop derfor, vi stadig er så gode til at producere og sælge øl i den dag i dag. Tuborg og Carlsberg er selvfølgelig umådeligt genkendelig herhjemme, men det er bestemt ikke sjældent, at man spotter et Carlsberg logo i diverse internationale tv-serier, og så er de jo også gode til at sponsorere store sportsbegivenheder, koncerter og ikke mindst festivaller.

Fremstillingen af øl

Forskellige bryggerier har gennem årerne udviklet hver sin unikke måde at brygge øl på, og dermed sagt eksisterer der altså ikke én endegyldig måde at gøre det på. Som udgangspunkt kan man dog påstå, at den typiske ølbrygning består af fire forskellige faser, nemlig maltning, mæskning, kogning og fermentering.

Først klargøres malten til mæskning; den vil typisk bestå af byg, men af og til anvendes også rug og hvedeblandinger, selvom det er mere sjældent. De tørrede korn udblødes i vand, hvor de begynder at danne enzymer, der kan nedbryde stivelse til den maltose, gæren senere skal leve af for at danne alkohol. Kornene får kun lige akkurat lov til at spire, inden denne proces standses brat under tørringen, hvorefter malten kan mæskes. 

Under mæskning omsættes stivelsen i malten, der hældes i en stor tank med vand, hvorefter den moses til en masse, der til sidst filtreres således at de faste og flydende dele af mæsken adskilles. Herefter koges massen sammen med humle, og det er for alvor her, man begynder at få fornemmelsen af øl! Alt efter hvilken type øl, man gerne vil ende op med, kan man anvende mange forskellige slags humle; for eksempel anvender man ofte bitterhumle, hvis man gerne vil fremstille en meget frisk øl.  Når humlen så er kogt ind, skal væsken fermentere.

Øl produktionen, består ligesom ved fremstillingen af vin, af en fermenteringsproces. Det er her sukkerstofferne i ingredienserne omdannes til alkohol. Man fermenterer ved at tilsætte gær. Gæren fermenterer typisk i omkring 4 dage til 2 uger, hvorefter øllen er produceret og kan tappes på enten fad, dåser eller flasker.

Hvor mange kalorier er der i en øl?

Der er ca. 36 kcal pr. 100 ml almindelig øl. Energifordelingen pr. 100 ml er her 0,3 gram protein, 0 gram fedt, 2,4 gram kulhydrat og 3,7 gram alkohol - det vil sige, at der er ca. 119 kalorier i en almindelig 33 cl. øl på flaske eller dåse. Alkoholen står for klart størstedelen af energien, som i en øl på 4,6% alkohol svarer til ca. 70% af energien. Af denne årsag stiger kalorierne i en øl altså derfor markant, jo mere alkohol den indeholder. Hvis du ønsker at nedsætte dit kalorieindtag, kan du med fordel gå efter øl med en lavere alkoholprocent, da de typisk (men ikke altid!) vil have et lavere kalorieindhold. Alkoholfrie øl er her også et godt valg, da de oftest har et endnu lavere indhold af kalorier, da den energimættede alkohol er fraværende.

Hvor mange genstande er der i en øl?

En almindelig øl med en alkoholprocent på 4,6% svarer til én genstand. Hvis du vælger en stærkere øl, som ofte kaldes en Guld-øl med 5,8%, svarer det til 1,25 genstand. Hvis du nyder en stout eller lignende med en alkoholprocent på 9,0%, indeholder den 2 genstande i en standard 33 cl flaske. Som med alt, der har med alkohol at gøre, anbefales det at drikke øl med mådehold og eventuelt erstatte en almindelig øl med en alkoholfri variant.

Øl varianter

Øl er en mangfoldig drik med utallige variationer, der spænder fra lette og forfriskende til komplekse og fyldige. Alle har deres personlige præferencer, og vi skal ikke gøre os til dommere over andres smag – alle øl har hver deres appel og publikum. Her er en kort beskrivelse af nogle af de mest udbredte typer af øl, som vi fører i vores sortiment:

Pilsner er en lys, forfriskende og letdrikkelig øltype. Den stammer oprindeligt fra Tjekkiet og er kendt for sin gyldne farve, milde smag og markante brus. Pilsnere er ofte brygget med undergær ved lavere temperaturer. Det er stadig den klart bedstsælgende øltype i Danmark.

Ale er en bred kategori, der omfatter mange varianter som pale ale, amber ale og brown ale. Ale gæres ved højere temperaturer med overgær, hvilket resulterer i en frugtagtig smag og ofte en mere kompleks aroma.

India Pale Ale, ofte forkortet IPA, har oplevet en betydelig popularitetsvækst og er kendt for sin kraftige og aromatiske humlesmag. Der findes forskellige underkategorier som American IPA, New England IPA og Double IPA, hver med deres unikke karakteristika. De er især populære blandt ølentusiaster.

Porter og Stout er mørke og fyldige øltyper med ristede malttoner og undertoner af kaffe, chokolade eller lakrids. Den kan variere fra lette og tørre stile, til tungere og sødere imperial stout. Der er ikke bred enighed om, hvad der adskiller de to typer, og derfor har vi samlet dem på samme side. De fleste er dog enige om, at en porter laves med mørke malttyper, mens en stout skal brygges på ristet byg.

Hvedeøl er blevet populære her i landet, særligt om sommeren. De fleste hvedeøl er enten inspireret af den tyske weissbier eller den belgiske witbier. Begge er lette og forfriskende, med en uklar, gylden farve. De har ofte frugtagtige og krydrede smagsnuancer og en læskende karakter.

Alkoholfrie øl er egentlig ikke en øltype i sig selv, men indeholder øl hvor man enten har fjernet eller reduceret alkoholindholdet. For at måtte kalde en øl for alkoholfri, må den maksimalt indeholde 0,5% alkohol. De har vundet stigende popularitet som et sundere alternativ til traditionelle øltyper, og I takt med den stigende efterspørgsel er udbuddet og kvaliteten steget markant. De kan fås i mange forskellige stilarter, som pilsner, ale og IPA.

Som det fremgår er der en masse forskellige slags øl at vælge imellem. Vi har samlet en bredt og varieret udvalg her på Bevco.dk, så vi er sikre på at der er noget til enhver smag og enhver anledning – vi mener at der findes en øl for alle! Der en uendelige mangfoldighed inden for ølverdenen, og det kan være en kilde til mange gode stunder at udforske de mange nuancer og varianter, som ølkunsten har at byde på.

Læs mere
Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!