200,00 kr.
140,00 kr.
219,00 kr.
576,00 kr.
Calvados er en fransk brændevin. Nærmere betegnet en fransk æblebrændevin. Calvados har taget navn efter området i Normandiet i Frankrig hvor det fremstilles, nemlig Calvados distriktet. Udvalget af brændevin er stort, hvor italienerne har Grappa, vi danskere har akvavit, har franskmændene både cognac og calvados.
Calvados udgør et af de mange spændende valg inden for brændevin. Calvados er muligvis en lidt overset spiller på brandy-markedet, da konkurrencen er kæmpestor og kvaliteten gennemgående høj. Ikke desto mindre er calvados en hamrende lækker spiritus, der med sin karakteristiske smag af æble både er frugtig, stærk og sødmefuld.
Æble frugthaver og bryggerier daterer helt tilbage til d. 8 århundrede af Charlemagne; en konge i det frankiske rige. I 1500-1600-tallet blev en gilde for produktionen af cider skabt. Calvados-regionen var på daværende tidspunkt ikke blevet opfundet. Bretagne, Maine og Normandiet var på daværende tidspunkt de områder, hvor produktionen af brandy og cider var mest udbredt. Området Calvados blev skabt efter den franske revolution. Da phylloxera (vinlus) udbrød i slutningen af 1800-tallet, blev vingårdene i Frankrig og andre europæiske områder udryddet, men Calvados mærkede ikke det store til denne naturkatastrofe.
Calvados er som sagt en fransk brændevin fremstillet på æbler fremfor druer. På lige fod med cider, er Calvados en af Normandiets helt store varetegn. Så tidligt som i begyndelsen af det 15. Århundrede begyndte man at spore betegnelsen ’sidre’, det som vi i dag kender som, og kalder cider. I 1600-tallet var cider, særligt æblecider, den mest populære drik i den Nordfranske distrikt Calvados. Og hvorfor så alt den snak om æblecider, når det handler om calvados? Jo, det skal vi fortælle dig.
Det er nemlig netop cider, som jo bekendt er en gæret form for æblesaft, der bliver destilleret til calvados. Calvados er kendetegnet ved at være enorm frugtig i forhold til eksempelvis cognac, rom og whisky, hvor det i høj grad er fadnoter såsom karamel, vanilje, læder og tobak, der dominerer. Det gør drikken mindre drøj, og i cocktails giver frugten mere friskhed, dog uden at gå på kompromis med fadnoterne, som faktisk også er lækre i cocktails. I de yngre calvados-udgaver er den umiddelbare duft af friskpresset æble faktisk rigtig gennemtrængende og der bruges da typisk også over 100 forskellige æblesorter i fremstillingen af en calvados. Hovedreglen siger, at der bruges 70% meget bitre æbler, 20% sødlige æbler og 10 procent syrlige æbler, på den måde får man den perfekte balance i sin calvados smag.
Den ene metode, nemlig dobbeltdestillation af calvados, foregår i et traditionel kolbe destillationsapparat kaldet l'alambic à repasse eller charentais. Den anden metode består af en singulær, kontinuerlig destillering af væsken i tanke, som består af to kolonner.
De typiske argumenter for og imod de to processer er, at førstnævnte giver sin calvados en mere kompleks smag og sørger for, den kan modne i længere tid. Den sidstnævnte proces giver sin calvados en friskere og renere smag af æble.
Som størstedelen af franske vine, er calvados underlagt særlige regler om hvorvidt navnet må bruges rent lovmæssigt. Appellationerne er således:
AOC calvados området inkluderer Calvados, Manche og Orne.
Dette område producerer sammenlagt over 70% af produktionen, og modningen skal foregå i egefade i minimum to år. Den mere restriktive AOC calvados proces er limiteret til en lille, østlig del af Calvados-regionen, og skal dobbeltdestilleres.
AOC Colvados Domfrontais har lange traditioner omkring regionens pære frugthaver, hvilket skaber en unik, frugtig calvados. Fremstillingen af denne calvados kræver, at minimum 30% af pærerne kommer fra lokalområdet, og at væsken modnes i egefade i minimum tre år.
Calvados har per definition en alkoholprocent på minimum 40%. Ligesom Cognac, lagres Calvados på store egetræsfade, der er med til at give brændevinen sin karakteristiske gyldne farve, samt sin komplekse smag. Calvados klassificeres, ligesom cognac, ud fra lagringstiden og den endelige calvados flaske ender med en af følgense mærkater:
Fine/VS er betegnelsen for en calvados, der har lagret i minimum to år på fad
Vieux/Réserve beskriver en calvados, der har ligget minimum 3 år på træfadslagring.
V.O./Vielle Réserve/VSOP er navnet på calvados typer, der minimum har ligget fire år på fad
Hors d’Age/XO/Napoleon – er en betegnelse, der indikerer og sikrer en calvados, der minimum har ligget seks år på fad, men sagtens kan være meget ældre.
De fleste typer calvados udgøres ofte af blandinger af calvados i forskellige aldre, dog er det den yngste calvados i flasken, der definerer hvilken betegnelse den endelige calvados kan opnå. Ydermere laves calvados også i årgangsudgaver, hvor kun én årgang er benyttet. De kaldes ’Vintage’, og på disse er årstallet angivet.
Find din favorit calvados her på bevco.dk med prisgaranti og lynhurtig levering. Du er også velkommen til at kontakte vores kundeservice, som hjertens gerne hjælper dig frem til det helt rigtige valg af calvados.
En typisk calvados tradition fra Normandiet er, at man drikker et lille glas kvalitets-calvados mellem retter under et langt måltid. Sommetider drikkes calvados sammen med æble eller pæresorbet, som angiveligt skulle vække appetitten. En lækker calvados egner sig perfekt som aperitif, som ingrediens i cocktails, mellem måltider, som en digestif eller med kaffen. En velskabt calvados skal naturligvis minde om smagen af æble og pære med genkendelige aromaer af modningsprocessen. Nu længere en calvados har modnet, desto flere frugtaromaer kan man smage, hvorimod man med en mere modnet calvados kan smage de mere genkendelige brandy-toner.
På bevco.dk finder en lækker kvalitets-calvados fra brandet Calvados Boulard.
Denne Calvados Boulard Grand Solage egner sig til måltider, men kan i den grad også nydes som aperitif ledsaget af tonic eller is. Denne calvados produceres med over 120 forskellige typer æbler og har indeholder 40% alkohol.
Pere Magloire Calvados er et anerkendt calvados produkt, hvor denne X.O. med sit positive ry og lækre aromaer er fanebærer for brandet Pere Magloire. Feinschmeckere prissætter den perfekte balance mellem de æblets frugtige smag og aromaerne som smages tydeligt efter 9 års modning i egefade. Denne calvados kendetegnes ved, der kun bruges æbler fra Pays d’Auge, som knap dækker 6% af Normandiet. Jorden og dobbeltdestillationen i kobbergryder giver æblerne en helt særlig karakter.