109,00 kr.
135,00 kr.
129,00 kr.
119,00 kr.
95,00 kr.
Limoncello er en ikonisk italiensk likør, der har vundet folks hjerter verden over med sin forfriskende citronsmag og solbeskinnede karakter. Den produceres i det meste af Italien, men er særligt kendt fra Campania-regionen og Amalfikysten. Den er en integreret del af italiensk kultur, og italienerne er både glade for de store og kendte mærker, og for at lave limoncello efter deres egen opskrift. Hos Bevco har vi altid et stort udvalg af Limoncello, så du altid kan have en flaske klar til at hive op ad fryseren.
Limoncello er i al sin enkelthed en citronlikør. Den laves hovedsageligt på citronskaller, som tilsættes alkohol, vand og sukker. Modsat de fleste andre italienske likører, tilsættes der ikke forskellige urter og lignende, så den eneste bitterhed der kan opstå, kommer fra hvis der er taget for meget af det hvide i skallerne med. En vellavet limoncello er dog helt uden bitterhed.
De fleste autentiske Limoncello laves på citronsorten Sorrento, der har en ekstra tyk skal. Skallerne hviler i en neutral sprit, som får olierne ud af dem, og som farver væsken dens karakteristiske uigennemsigtige gule farve. Herefter tilføjes vand og sukker, der justerer både sødme og den ønskede alkoholprocent. Alt i alt tager det et par måneder for de kendte producenter at lave deres færdige produkt.
Som mange andre italienske likører er der flere regioner og enkeltpersoner, som mener de er skaberen af den originale Limoncello. Flere kilder fra Amalfikysten, Sicilien og øen Capri har gjort krav på titlen, uden nogen er blevet tildelt den. Det menes dog, at det først var i starten af 1900-tallet Limoncello opstod, og af denne årsag er den væsentligt yngre end mange andre italienske likører. I dag produceres Limoncello hovedsageligt i de sydlige dele af Italien, især i området omkring Napoli, Amalfikysten og på Sicilien. Visse producenter påstår også, at deres opskrifter stammer fra langt tidligere, uden at de dog kan bevise det.
Limoncello er langt den mest velkendte citronlikør, og den findes også i mange forskellige udgaver og varianter. En enkelt variant den ofte forveksles med er Limoncino, der dog ikke er helt det samme. Limoncino kommer fra en nordligere del af Italien, nærmere betegnet området ved Cinque Terre. Citronerne infuseres i kortere tid med væskerne, hvilket skaber en lettere og ofte mindre sød citronlikør. Vi anbefaler at prøve begge dele og finde sin egen favorit, selvom det nok kræver et smut til Norditalien at finde en Limoncino, da produktionen er meget mindre og mere lokalt forankret.
Limoncello er i nyere tid blevet en særdeles udbredt ingrediens i drinks og cocktails, og er langt mere alsidig end man umiddelbart vil tænke om den ydmyge citronlikør. I særdeleshed har cocktailen Limoncello Spritz vundet indpas mange steder, og den smager da også som sommer i et glas. Denne cocktail er oplagt til fans af Aperol Spritz, der enten søger en ny go-to sommercocktail eller synes dens bitterhed bliver lidt for meget. Limoncello er sød og går i det hele taget godt med andre drikke, der er tørre og læskende. Vi kan især anbefale at kombinere Limoncello med dens italienske meningsfælle Prosecco, som den også bliver i opskriften på Limoncello Spritz. En anden virkelig god partner er tonic, der tilfører tørhed og en subtil bitterhed, og en Limoncello & Tonic er en sublim drink på en sommerdag. Du kan også lave en rigtig sommerbasker, ved a blande den med danskvand, gerne en italiensk én, der er lidt mere salt end de fleste danske er. Du kan også eksperimentere med at tilføje Limoncello til kendte cocktails som tilskud til citronsaft, for at fremhæve smagen af solmodne citroner. Bruger du den i drinks skal du selvfølgelig altid sørge for masser af is – ingen bryder sig om varm limoncello!
Spørger du en italiener, vil de fortælle, at limoncello skal nydes som en ”digestivo,” dvs. som afslutningen på et godt måltid. Og den skal altså komme direkte fra fryseren! Den kan også inkorporeres i mange forskellige italienske desserter som Panna Cotta og Tiramisu, ellers vores personlige favorit – hældet over et par kugler italiensk vaniljeis. Selvom limoncello er en helt simpel likør, har den rigtig mange anvendelsesmuligheder, og kun fantasien sætter grænser.
Selvom der ikke er meget variation i ingredienserne i en limoncello, er der stadig forskel på kvaliteten fra forskellige producenter. Der er forskel på hvor meget lys citronerne har fået, hvor grundigt skallerne er renset, og hvor længe blandingen af ingredienserne har ligger inden den blev filtreret. Alkoholprocenten er ikke nødvendigvis en kvalitetsmarkør, men alligevel kan man godt argumentere for det, da alkohol er dyrere end vand, og de billigste eksempler har ofte en lavere alkoholprocent end de dyre. En hjemmelavet italiensk limoncello ligger også ofte omkring de 40%, så jagter du den mere autentiske og intense smagsoplevelse, så kan du med fordel søge efter en med højere procent. Du kan også gå efter nogle af de største brands som Villa Massa Limoncello, der har masser af punch med sine 30% alkohol, eller Pallini Limoncello, som har en uimodståelig cremet tekstur og masser af parfumeret sødme. Det er dog svært at gå galt i byen med nogle af de italienske brands - smagen af sommer, fest og livsglæde er at finde i dem alle.