136,00 kr.
25,00 kr. v/ 4 stk.
28,00 kr. v/ 1 stk.
173,00 kr.
25,00 kr.
Ginger ale er en kulsyreholdig læskedrik, og den smager, som navnet indikerer, af ingefær. Den blev introduceret til markedet i 1851, og er siden blevet et globalt fænomen. Kort sagt kan en lækker ginger ale drikkes alene eller som mixer i diverse spiritus-baserede drinks. Som hovedregel er de to mest udbredte slags kaldet ”golden” og ”dry” ginger ale. De to varianter er henholdsvis krediteret til den irske læge, Thomas Joseph Cantrell og canadiske John McLaughlin. McLaughlins dry, også kaldet ”pale”, har en mindre kraftig smag af ingefær end den gyldne variant. Ginger ale kan bruges som hjemmeremedie mod dårlig fordøjelse, for at dulme en hoste og en øm hals.
Cantrell, en irsk apoteker og kirug, påstod på daværende tidspunkt at have opfundet ginger ale i Belfast, Nordirlands hovedstad. Han markedsførte sit produkt eftersigende gennem den lokale drikkevareproducent Grattan & Company, som stemplede sloganet ”The Original Makers of Ginger Ale” (De orignale producenter af ginger ale) på deres flasker. Cantrells variant var den ”ældre” type gylden ginger ale. Den var mørkere i farven, sødere, og med en kraftig smag af ingefær. Ginger ale er en klar væske, hvorimod ginger beer oftest er mere skyet grundet restprodukter i væsken, og har en endnu kraftigere smag af ingefær.
Dry ginger ale associeres med den canadiske kemiker og farmaceut John J. McLaughlin. I 1890 etablerede han en fabrik der producerede danskvand. 14 år senere fik han lyst til at eksperimentere med diverse smage og aromaer, og 3 år senere introducerede han sit første produkt, Canada Dry Ginger Ale. Dry ginger ale blev meget hurtigt en succes, og penetrerede kort efter det amerikanske marked, hvor efterspørgslen steg markant.
Dry ginger ale har med tiden overgået Golden ginger ale i popularitet, hvilket har ført til, at sidstnævnte ikke kan hamle op med dry ginger ales moderne efterspørgsel, som kommer til udtryk gennem dens evige tilstedeværelse på hylderne i langt de fleste supermarkeder, barer, og luftfartsselskaber.
Kommerciel ginger ale består typisk af danskvand, sukker eller høj-fruktose sirup, og kunstig eller naturlig ingefær smag. Ingefær-indhold anføres generelt på etiketterne som ”naturlig aroma eller smag”, for at bevare de hemmelige opskrifter og ikke oplyse de ingredienser, der bruges af producenterne. De gængse ginger ale produkter indeholder dog citron, lime, rørsukker, og sommertider ananas og honning. Traditionel ginger ale fremstilles af gær, sukker, frisk ingefærrod, vand og diverse andre aromaer. Tilførslen af kulsyre opstår ved fermenteringen af gæren i stedet for at karbonisere det færdige produkt. Ætanol produceres automatisk som biprodukt af fermenteringen og er tilstedeværende i en ginger ale, men kan kontrolleres ved at modificere fermenteringstiden.
Ginger ale og ginger beer er, grundet deres fælles essens, ret sammenlignelige. Det er dog processen der adskiller de to produkter. Ginger beer blev opfundet i England i 1800-tallet, hvor ginger ale, som tidligere nævnt, har canadiske og irske rødder. Klassisk ginger beer indeholder 11% alkohol, men det moderne produkt indeholder maks. 0,5%. Ginger ale har derimod intet alkoholindhold. Ginger beer brygges med naturlig ingefær, citronjuice, sukker. Hele ginger beers fremstillingsproces giver den en mere intens og krydret smag end ginger ale.
Fentiman's ginger ale har en let men distinkt smag med tilføjelse af urteinfusioner, og giver denne ginger ale en meget fyldig smag. Fentiman’s blev grundlagt i 1905 af Thomas Fentiman, da en håndværker henvendte sig til Fentiman omkring et lån. En aftale kom på plads, og en hemmelig opskrift på ginger beer blev givet til Fentiman. Lånet blev aldrig tilbagebetalt af håndværkeren, så Thomas Fentiman fik patent på denne opskrift.
Thomas Henry er en tysk drikkevareproducent baseret på opfindelserne af en apoteker og kirurg af selvsamme navn. Selvom dette ginger ale-producerende brand stammer fra Tyskland, er manden bag navnet rent faktisk fra Storbrittannien, født i 1734. Brandet, Thomas Henry hylder denne mand, som var med til at revolutionere drikkevarer som vi kender dem i dag. Han var en pioner, der turde skabe en kulsyreholdig drikkevare, hvilket gav et hav af drikkevarer forskellige smage og aromaer, og nogle produkter, som ingen nogensinde havde oplevet før.
Schweppes er muligvis den mest kendte ginger ale i Danmark, i det den sælges i næsten samtlige indkøbssteder på landsplan, og producerer en række andre produkter ved den samme høje kvalitet, samtidigt befindende i det medgørlige prisleje. Brandet blev opfundet af Johann Jacob Schweppe i 1783 i Genève. Schweppes’ ginger ale har været en af brandets grundpiller siden 1870, og er blevet solgt på verdensplan lige siden.
Den er prisvenlig og har en behagelig smag, og den egner sig til de fleste ginger ale forbrugere. Den har hverken en intens eller krydret smag, men smager bestemt heller ikke af ingenting. Mange vælger at drikke den ginger ale rent såvel som med spiritus.
Fever Tree har, i forhold til sine konkurrenter, ikke en særlig lang historie. Denne drikkevareproducent blev skabt i 2004 af Charles Rolls og Tim Warrillow i det eksklusive vest London. Fever Tree er muligvis verdens mest anerkendte brand inden for feltet, og deres produkter serveres blandt andet på 9 ud af verdens 10 bedste restauranter. Det siger meget om deres produkter, heriblandt deres lækre ginger ale. Fever Tree beretter via deres hjemmeside, at deres ginger ale fremstilles gennem en unik blanding af naturlig ingefær, subtile botaniske aromaer og kildevand. De foreslår, at man blander denne ginger ale op med whiskey, bourbon eller rom. Den kan selvfølgelig også nydes for sig.
Hvis du er til Moscow Mule, vil du uden tvivl elske en Gin Buck. Denne ginger ale indeholdende cocktail daterer tilbage til 1800-tallet og defineres som en enkel cocktail med gin, citrus og ginger ale eller beer.
Det skal du bruge til en Gin Buck:
9 cl gin
1,5 cl frisk citronsaft
Ginger ale
Sådan gør du:
Fyld et Collins-glas med is. Tilføj valgfri gin samt citronsaft. Fyld resten af glasset med ginger ale. Rør rundt og servér med en citronbåd.
En Presbytarian indeholder scotch, som i sig selv er kraftigt, hvilket gør, du ikke får brug for ginger beer, da smagen af dette bliver for kraftigt, når det blandes med en scotch whiskey. En lækker ginger ale i denne cocktail gør, at scotch’ens søde, subtile strejfer af honning kommer til udtryk.
Det skal du bruge:
6 cl Famous Grouse Scotch Whisky
Ginger ale
Isterninger
Sådan gør du:
Læg isterningerne, efterfulgt af scotch’en, ned I et highball glas.
Fyld med ginger ale og rør rundt med en barske.