Dessertvin – den søde afslutter

Dessertvin er den fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der hovedsageligt drikke til desserten. Den brede betegnelse af dessertvinde dækker dog over en lang række forskellige vine, der har hver deres karakter og egenskab.

Fremstillingen af dessertvin

Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring, og derfor er der et stort sukkerindhold i druerne for at få den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

Den karakteristiske høje alkoholprocent opnås blandt andet ved at lade druerne sidde på stokken og tørre indtil frosten indtræder. Resultatet af denne proces er det man kalder for eiswein. Man kan dog også tørre druerne i solen som rosiner, eller lade druerne angribe af en særlig mug, der trækker fugten ud, så sukkeret koncentreres. En helt anden metode indebærer, at vinen gærer til et relativt lavt alkoholindhold for at bevare sødmen, og derefter tilsættes alkohol. Det gælder eksempelvis sherry og marsala.

Servering af dessertvin

Traditionen siger, at den dessertvin der drikkes, skal være sødere end desserten. Det betyder samtidig, at der kan være desserter, som er så søde, at det ikke giver mening at drikke vin til – eksempelvis chokolade. Hvid dessertvin som sauterne, muscat eller eiswein bør serveres afkølet, mens mørk dessertvin som portvin eller madeira serveres tempereret.

Find den perfekte dessertvin på bevco.dk, og tøv ikke med at kontakte vores personale, der sidder klar med det helt rette guide til den perfekte dessertvin og sammensætning til maden.

Læs mere
Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!