133,00 kr.
80,00 kr.
Sake er en rigtig spændende spiritus. Ikke kun på grund af dens intense smag og ofte smukke ydre, men også på grund af de mange ritualer og traditioner, der er forbundet med sake. Sake er på mange måder indbegrebet af japansk kultur – i hvert fald den kulinariske del af den japanske kultur. Sake er da også Japans nationaldrik, ligesom vi i Danmark har Snaps, italienerne har Sambuca, grækerne har Ouzo og Tyrkiet har Raki.
Japansk sake er en helt særlig alkoholisk drik fremstillet på ris og kildevand, der enten drikkes til maden eller nydes i en venskabelig gestus og skål. Serveringen af sake er ikke uvigtig. I følge traditionen skal spiritussen, eller risvinen, hældes over i keramikske kander og tilsvarende drikkes af små keramiske krus. Det er selvfølgelig ikke et krav at sake skal drikkes på den måde, men det er i hvert fald med til at sikre den fuldendte oplevelse med produktet.
Faktisk minder fremstillingen om Sake, mere om måden hvorpå man producerer øl, end fremstillingen af vin. Også selvom Sake er risvin. Sake er som sagt en alkoholisk drik brygget på gæret ris. Fermenteringen af ris er dog noget anderledes and fermentering af eksempelvis druer, da ris ikke indeholder sukker. Derfor kan man ikke fermentere direkte på ris, da gær omdanner netop sukker til alkohol.
Fremstillingen af sake er altså en ret kompleks proces, fordi risen i sig selv ikke kan fermenteres. For at omdanne ris til sukker er man derfor nødt til at tilsætte enzymer, der aktivt arbejder med strukturerne i risen og danner sukker. Til det har japanerne en bestemt skimmel, kaldet koji, som tilsættes. Nu har man så risene, der er tilsat skimmel, og som nu kan fermentere, eller gære, således at sukkerindholdet kan omdannes til alkohol. Af respekt for det håndværk, som det er at fremstille sake, skal det selvfølgelig siges, at dette er den meget forsimplede forklaring på hvordan sake produceres. Produktionen af sake foregår nemlig ikke efter nogen simpel opskrift. Det er en kompleks og omfattende proces, der beriger os med sake.
I følge japansk kultur og etikette, er det opfattet som gode manerer at skænke sake til dem man er sammen med, før man skænker til sig selv. Derudover er det også almindelig skik, at man som den yngste eller yngre i selskabet, hælder op til de ældre først. Når der skænkes sake, er det almindelig pli at modtageren løfter sit lille sake krus og holder den anden hånd under. Desuden sætter man aldrig sin sake fra sig igen uden at sippe til den først – det betegnes som uhøfligt.
Er du blevet nysgerrig på Sake, skal du holde middag med sushi og japanske retter på menuen, eller kan du bare godt lige den japanske risvin? Uanset anledning så finder du et stort udvalg af kvalitets sake her på Bevco.dk. Du er også velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du gerne vil guides frem til den helt rigtige sake, til den helt rigtige pris.