134,00 kr.
129,00 kr.
317,00 kr.
377,00 kr.
150,00 kr.
139,00 kr.
245,00 kr.
289,00 kr.
319,00 kr.
229,00 kr.
229,00 kr.
118,00 kr.
Brandy er en forkortelse af betegnelsen brændevin, og findes som udgangspunkt i alle vinproducerende lande. Marc, Grappa, Aquadiente, Tresterschnapps og Bagaciera er henholdsvis franske, italienske, tyske, spanske og portugisiske brændevine. Gå på online opdagelse i vores spændende udvalg af brandy, og find frem til din personlige favorit.
Måske kender du brandy fra den lille hyggelige avec-vogn, der på nogle restauranter bliver kørt frem efter middagen? Brandy er den brede betegnelse for destillater lavet på vin eller frugtsaft. Grænsen mellem brandy og brændevin er sommetider noget udvisket, men som udgangspunkt er førstnævnte betegnelsen for destillater, der har lagret på træfade i minimum 6 måneder. Overraskende nok kan brandy også bruges i køkkenet. Det bruges i nogle typer sauce, der serveres til bøffer, og kan desuden bruges i en række supper for at intensivere smagen. Den passer især godt til løgsuppe.
Brandy er altid tør, og bør ikke sammenlignes med andre søde varianter, der har navne som kirsebær-brandy og abrikos brandy etc. Spiritussen er helt uforfinet og lidt hårdt sagt rester fra vinproduktionen. Brandy fremstilles typisk på blandt andet skaller, stilke og kerner fra druerne der har været brugt i vinproduktionen. Selvfølgelig er det kun den halve historie om brandy-fremstillingen. For umiddelbart resulterer dette i en tør og barsk drik, som herefter forfines gennem en lagringsproces.
Fremstillingen af brandy er, som mange andre former for spiritus, ikke nogen nem opgave. I 1728 blev fremstillingen af brandy beskrevet således: En cucurbit (en lille tank, bestående af to tanke forbundet af et rør), blev halvt fyldt med den spiritus der skulle bruges til at fremstille den endelige brandy. Væsken blev derefter hævet med ild, indtil ca. en sjettedel blev destilleret. Denne spiritus blev kun destilleret en enkelt gang, og derfra navnet brandy. Efter minimum én mere destillationsproces, blev denne væske kaldt den “korrekte” vin-spiritus.
Armenien har produceret brandy siden 1880-tallet i den sydlige del af landet, og armensk brandy lagres oftest i 3-20 år. Armagnac er den ældste type på markedet. Inden det 15. århundrede, blev brandy rent faktisk brugt som led i vins destillationsproces. Det var først efter 1400-tallet, at denne spiritus fik status som en gængs drikkevare. Fremstillingen af brandy er, som mange andre former for spiritus, ikke nogen nem opgave.
I 1728 blev fremstillingen af brandy beskrevet således: En cucurbit (en lille tank, bestående af to tanke forbundet af et rør), blev halvt fyldt med den spiritus der skulle bruges til at fremstille den endelige brandy. Væsken blev derefter hævet med ild, indtil ca. en sjettedel blev destilleret. Denne spiritus blev kun destilleret en enkelt gang, og derfra navnet brandy. Efter minimum én mere destillationsproces, blev denne væske kaldt den “korrekte” vin-spiritus.
Den forekom derefter en sekundær destillationsproces, som nu fandt sted i et glas cucurbit, hvor spiritussen blev destilleret til omkring halvdelen af den oprindelige mængde væske. Denne metode blev mere udbredt, og producenter fandt det interessant at fremstille denne indtil videre ukendt type spiritus. For at forkorte de lange og besværlige fremstillingsprocesser, blev der udviklet et kemisk instrument, som blev opfundet til at fremstille brandy gennem en enkelt proces.
Grundet Spanien og Frankrigs uanede mængder vindruer og teknologi , var de uden tvivl frontløberne i fremstillingen af brandy.
Som hovedregel er brandy lagret mellem et halvt og et helt år. Destillatet modnes forskelligt fra land til land, ligesom smag, farve og alkoholprocent også varierer alt efter fremstillingsmetode og ingredienser. Brandy produceres som udgangspunkt i alle vinproducerende lande, og kvaliteten af brandy afhænger som sagt af destillering, kvaliteten af vinrester, lagringsproces, sorten på træfade samt hvilke aromaer der tilsættes for at skabe farve og smag, blandt andet karamel.
De fine og lagrede typer brandy destilleres ofte på ung, syrlig vin, der dels giver den bedste frugtduft og smag, og dels modner og udtrækker smagsstoffer på egefade. De bedste kvaliteter opnås ikke blot ved lang lagring, men også ved at blande spiritus af forskellige aldre, smags- og duftegenskaber til en harmonisk komposition. De fleste brandyer har en alkoholstyrke på 38-45%.
På bevco.dk forhandler vi Asbach, som er en tysk brandy-producent der ejes af Underberg, og har et alkoholindhold på 38%. Dette brand blev etableret i 1892 af tyske Hugo Asbach i Rüdesheim am Rhein; en lille by i det sydvestlige Tyskland.
Denne klassiske brandy ligger i den lavere prisklasse, og er til der muligvis først er begyndt at eksperimentere med typer spiritus.
Til en sand brandy-entusiast har vi selvfølgelig også typer i den dyre ende. Germain-Robin er et amerikansk brand baseret i Californien. Denne producent blev trådte frem på markedet i 1982, da Ansley J. Coale, en lokal rancher og en franskmand fra Cognac ved navn Hubert Germain-Robin indledte et samarbejde, efter Coale samlede Germain-Robin op. Germain-Robin blaffede i håb om at finde et sted hvor han kunne producere brandy. Dette brand omtales af mange som værende det markedets bedste og mest eksklusive brandy, især fordi der kun produceres 3,000 kasser årligt.