Gin

Her hos Bevco kan du finde gin – rigtig mange forskellige gin! Så for at gøre det lidt lettere har vi samlet dem i forskellige kategorier her på siden, så du nemt og hurtigt kan finde din favorit, uanset om du kender den på forhånd eller gerne vil lade dig inspirere.

Image link
Sortér:
Image link

15 vilde facts om gin

Se mere   
Image link

5 geniale cocktails med gin!

Se mere   
Image link

Hvad er en New Western Dry Gin?

Se mere   

Markedet for gin er boomet de seneste år. Det er ikke helt forkert at sammenligne den udvikling, som gin gennemgår, med den, som specialøl har gennemgået i Danmark og resten af verden.

Hvad er gin? Gin er spiritus med en alkoholprocent på minimum 37,5%, hvor den mest fremtrædende smag er af enebær. Gin er destilleret på korn og er blevet tilført smag fra planteekstrakter og olier, som gør gin til en meget aromatisk spiritus. Gin er sammensat af det franske ord for enebær, geniévre.

Det er gået op for rigtig mange folk, at gin er meget mere end den traditionelle London Dry Gin, og at det ikke bare er en alkoholisk drik, som mange synes smager af gran. Det blomstrer op med destillerier, som producerer innovative ginner i høj kvalitet. Gin er desuden blevet en hobby for mange feinschmeckere. Dette kommer blandt andet til udtryk ved, at man i dag kan deltage i ginsmagningsarrangementer over hele landet.

Vil du vide mere om, hvad gin egentlig er, og hvorfor det er blevet så populært at drikke? Så læs med her.

Alt hvad du skal vide om gin

Vi har samlet svar på en masse spørgsmål om gin, som både interesserer os selv og mange af vores kunder.

Nogle hævder, at gin blot er vodka, som er tilsat smag. Det er dog på ingen måde rigtigt. Gin er meget mere komplekst end dette, og gin har en masse spændende processer, ingredienser og ikke mindst historier, som er værd at vide noget om.

Der er et hav af varianter, når det kommer til gin. Der er også mange metoder af blandingsforhold og opskrifter på, hvad, hvordan og hvorfor man serverer gin, som man gør.

Hos Bevco har vi gin for enhver smag:

  • Billig gin - eksempelvis Gordons Gin
  • Lækker gin - eksempelvis Beefeater Gin
  • Luksus gin - eksempelvis Monkey 47 Gin
  • Flotte og velsmagende gin - eksempelvis Geranium Gin og Hendricks Gin
  • Populære gin - eksempelvis Bombay Gin og Tanqueray Gin

Vi har alt, hvad hjertet begærer, når det kommer til gin. Brug vores filter i toppen til at finde lige præcis den gin, som du leder efter. Du kan sortere efter størrelse, land, pris, mærke eller leverandør.

Hvordan laver man gin?

Man laver gin ved destillering og fermentering af korn. Destillation er en metode til at adskille væsker med forskellige kogepunkter, og fermentere betyder at ‘bringe det til gære’. Ligesom når man laver andre typer af alkohol, er der i forbindelse med produktion af gin processer, hvor man laver en mæskning, urt og derefter gæring.

Stivelsesmolekyler bringes i kog, så det brydes ned til sukkermolekyler, som omdannes til alkohol efter gæring og lagring. Der er dog flere måder at fremstille gin på, og dette var kun nogle af de grundlæggende ting, som generelt går igen, når man fremstiller alkohol.

To forskellige produktionsteknikker kan kategoriseres således:

Gryde-destilleret gin

Kaldes på engelsk ‘pot distilled gin’. Den repræsenterer den tidligste type gin og produceres i en gryde, der destillerer fermenteret korn-mos (maltvin) fra byg eller andre typer korn for så at re-destillere det med smagfulde botaniske ingredienser for at fjerne de aromatiske elementer.

Det første trin, når denne gin skal fremstilles, er, at fermenteringen af most korn resulterer i en neutral alkohol (ligesom vodka), som oftest er smagløs, dog med gins ikoniske ethanol-smag. En double-gin kan også fremstilles ved at re-destillere den oprindelige gin, men denne gang med botaniske ingredienser.

Denne type gin aldres typisk i tanke eller træfade, som derved bibeholder ginnens karakteristiske tunge maltsmag, der gør, at den nemt kan sammenlignes med whisky.

Kolonne-destilleret gin

Gin er blevet videreudviklet som følge af opfindelsen af ”Coffey Still”, opkaldt efter Aeneas Coffey. Det er et apparat, der destillerer væske ved hjælp af varme for derefter at nedkøle væsken for at kondensere dampen.

Den fermenterebare base for denne type spiritus, navnlig gin, kan udledes af korn, druer, kartofler, sukkerrør eller almindelig sukker.

Den koncentrerede spiritus re-destilleres med enebær og andre botaniske ingredienser i gryde-apparatet.

Denne fremstillingsmetode resulterer i en gin med en lidt lysere smag end den type gin, man får, hvis man laver gryde-destilleret gin.

Typer af gin

Hos Bevco udbyder vi gin, som er produceret i 17 forskellige lande. Du finder omkring 85 forskellige mærker i vores shop. Du finder derfor næppe andre butikker med et større udvalg. Det store udvalg sikrer, at der er noget for enhver smag, så uanset hvilken type gin du er mest til, vil du kunne finde den i vores shop.

Man kan dog groft sagt inddele gin i fire forskellige hovedkategorier.

London Dry Gin

London Dry Gin er først destilleret efter, at alle ingredienser og smagsforstærkere er tilsat. Den er typisk meget aromatisk i duft, men karakteriseres ved at være farveløs. Det er ydermere ikke tilladt at tilsætte andet end naturlige aromaer til denne type gin.

Der er ingen restriktioner, som siger, at London Dry Gin skal laves i London, hvor nogle af de andre kategorier er geografisk defineret, som man også nemt kunne tro med denne.

Dry Gin

Dry Gin er en variant, hvor der ofte tilsættes flere aromaer og sommetider farve. Med denne type gin er der derfor lidt flere knapper at skrue på, når ginnens komponenter skal afbalanceres. Det er tilladt at være ganske kreativ, når man producerer denne gin, da man ikke skal overholde så mange restriktioner.

Plymouth Gin

Plymouth Gin er geografisk defineret, da den udelukkende må destilleres i Plymouth i England. Som oftest har denne gin en styrke på omkring 41%. Ginnen er knap så tør i smagen som de øvrige gin-varianter, da den er tilsat flere rødder og smage herfra.

Old Tom Gin

Old Tom Gin er endnu en engelsk produceret gin. Den er populær inden for cocktails, da den er en anelse sødere end eksempelvis London Dry Gin.

Originalt set brugte man Old Tom Gin i den kendte cocktail Tom Collins. Længere nede på siden kan du se, hvordan man laver denne klassiske cocktail.

Hvor kommer gin fra?

Gin stammer fra Holland, hvor den alkoholiske drik blev opfundet tilbage i 1600-tallet. Dengang var drikken dog meget anderledes end den gin, som vi kender i dag. Mange tror fejlagtigt, at gin kommer fra England, da de har gin som deres nationaldrik, men det gør den altså ikke. Det er hollænderne, der skal krediteres.

Nærmere bestemt det sydlige Holland, da det var her, at gin allerførste gang blev omtalt. Netop derfor er gin også blevet forbundet med Belgien, da det ikke var så langt fra den belgiske grænse, at det første gang blev nævnt samt fremstillet.

Navnet ‘gin’ stammer oprindeligt efter det nederlandske navn genever, som tidligere nævnt kommer fra det franske ord geniévre, som betyder enebær.

Før i tiden var gin kendt som billigt spiritus, hvor den nye gin-æra har givet et helt nyt syn på dette. I dag er der mange gin-typer, som er forbundet med stor præstige.

Hvem opfandt gin?

Der er mange spekulationer om, hvem der opfandt gin, og flere skriver, at Franciscus Sylvius fejlagtigt blev anerkendt som opfinderen af gin i forbindelse med, at han eksperimenterede med alkohol og enebær i det 17. århundrede. De fleste “originale” opskrifter benytter sig dog af metoden med Aeneas Coffey destillationsapparat fra 1800-tallet.

8 klassiske gin-brands

Noget af det gode ved at være en gin-drikker er, at der er stor forskel på de forskellige brands og smagsvarianter.

Det bliver derfor aldrig kedeligt at drikke gin, da der hele tiden er nogen, som finder på noget nyt. Selvom der i løbet af de sidste mange år er kommer mange nye brands til, er der en række brands, som hver gang har rystet konkurrencen af sig og bibevaret deres popularitet. Disse brands kan man sige er gået hen og blevet såkaldte klassikere.

Herunder introducerer vi dig for 8 af brands, som virkelig har bidt sig fast på markedet og været populære i mange år.

1: Beefeater London Dry Gin

Siden 1486 har The Yeomen Warders of Her Majesty's Royal Palace And Fortress the Tower of London, også kaldet The Beefeaters, vogtet det engelske hof. I dag er denne livgarde snarere en turistseværdighed end et vogteapparat. Derudover lægger den også navn til den gin, som James Burroughs udviklede i 1895.

Han havde købt gin-destilleriet i 1862 for 400 pund. Man har stadig hans notesbog med den hemmelige gin-opskrift, som blev til Beefeater London Dry Gin.

Beefeater London Dry Gin er snart den sidste, der destilleres i selve London i Kennington på Themsens sydlige bred.

2: Bombay Sapphire Gin

Dronning Victoria (1819-1901) pryder den krystalblå firkantede ginflaske, som huser Bombay Sapphrie-ginnen. Hun var Englands dronning fra 1837 og Kejserinde af Indien fra 1876.

Bombay Sapphire, som er opkaldt efter safiren Star of Bombay, så først dagens lys i 1987, hvorfor Dronning Victoria er gode grunde aldrig selv har smagt den gin, som hun pryder flasken for.

3: Plymouth Gin

Siden 1793 har The Blackfriars Distillery fremstillet Plymouth Gin, som er en behagelig tør gin. Ginnen er lidt kras, men knap så tør som London Dry Gin. En variant af denne kaldes Navy Strength Gin.

4: Finsbury Gin

Fremstillet siden 1740 på 100 år gamle kobberkedler og naturligvis med en tophemmelig opskrift. Finsbury er i dag blandt de billigere ginner på markedet, men utvivlsomt også en af de mest populære.

Flasken er formet lidt som en lommelærke. Finsbury er en enkel gin, der følger London Dry-stilen - den passer rigtig fint til en simpel gin & tonic.

5: Tanqueray Gin

Det siges, at Tanqueray London Dry Gin var den første drink, der blev serveret i Det Hvide Hus, da det amerikanske spiritus forbud blev ophævet i 1933. Dermed har ginnen en rigtig god historie at brande sig på.

Den grønne flaske, der har form som en cocktailshaker, er den mest importerede gin i USA. I 1960’erne tog salget af ginnen særligt fart, da Frank Sinatra og Bob Hope medvirkede i en PR-kampagne, hvor de nød en Tanqueray Gin. Denne kampagne fordoblede salget af ginnen.

Charles Tanqueray grundlagde firmaet, som står bag ginnen, i 1930. Der indgår fire håndplukkede planteekstrakter af blandt andet enebær, kvan og koriander i den klare spiritus, som er destilleret fire gange for at opnå den højeste renhed.

6: Gordons Gin

Alexander Gordon satte sig i 1700-tallet for at fremstille en gin af en kvalitet, der adskilte sig væsentligt fra datidens mere eller mindre tvivlsomme pullimut.

I 1769 havde han sit eget destilleri og en opskrift, der stadigvæk holder den dag i dag, hvor Gordons Gin er verdens førende inden for London Dry Gin.

Enebær, koriander, kanel, kvanrod og aromaer af lakrids, citron og appelsinskal er, hvad man finder i en Gordons Gin, som er destilleret 3 gange for at opnå sin høje kvalitet.

7: Bulldog Gin

Ganske vist er denne gin af typen London Dry Gin fremstillet på et 250 år gammelt destilleri. Men selvom ginnen er fremstillet i gamle lokaler, er den ganske ny. Den blev nemlig lanceret i 2017 af Anshuman Vohra, der havde tjent en formue som investeringsrådgiver i JP Morgan.

Som stor tilhænger af gin og tonic, ville han skabe sit eget gin-mesterværk. Han har valgt den bedste hvede fra frodige enge i East Anglia og noget særligt vand fra en sø i Wales, der destilleres fire gange.

I Bulldog Gin findes der ydermere 12 forskellige krydderier fra otte lande, herunder kinesiske lotusblade og hvid tyrkisk valmue. Karakteren på Bulldog Gin er forfriskende og sprød. Efter at have vist sig at være en succes i New York, London og Barcelona serveres Bulldog Gin nu på førende danske gin- og cocktailbarer som en af husets foretrukne ginner.

8: Hendrick's gin

Hendrick’s Gin stammer fra den lille by Girvan på den skotske vestkyst. Hendrick’s Gin har siden lanceringen i 1999 etableret sig som en ganske eksklusiv luksusgin.

Den fremstilles i en apoteker-agtig flaske. Whiskyproducenten Willam Grant & Sons står bag gin-mærket, som, udover enebær og andre krydderier, rummer udtræk af rosenblade og agurk.

Destillationen foregår efter en særlig metode i små mængder af 450 liter gin på to sjældne pot-stills. I stedet for en citronskive anbefales agurk som dekoration. Den lille brochure, der sidder i en snor om flaskens hals, er ligesom reklamen i en sjov Monty Python-agtig stil. Denne gin kan sagtens stå på egne ben og behøver ikke nødvendigvis hjælp af tonic og lime.

Gin-ingredienser

Vi har allerede været inde på hovedingredienserne, når man laver gin. I dette afsnit vil vi repetere en smule og gå endnu mere i dybden med, hvad de forskellige ingredienser, man typisk benytter i gin, bidrager med.

Gin og enebær

Hvorfor smager gin af gran? Gin smager af gran, fordi den primære smagskomponent er enebær. Enebær kommer fra en slægt af nåletræer. Dette giver den karakteristiske og tørre smag, som man kender fra gran. Enebær kommer fra de originale gin-opskrifter, hvor man kalder det for en gin-botanical.

Nu er dit næste spørgsmål måske, hvad er botanicals? Frygt ej. Det besvarer vi herunder.

Gin-botanicals og ingredienser

Vi har allerede været meget inde på forskellige gin-botanicals. Botanicals er på dansk botanisk, som har noget med planter og urter at gøre. Når man snakker om gin-botanicals, omhandler det de forskellige organiske ingredienser.

Vi har nævnt flere af de klassiske botanicals i gin, hvor du kan se mange af dem på nedenstående liste. Der fremgår også flere nye, da man efterhånden kan blande alt i en dry gin. Dermed er der stor diversitet, når man bestiller en gin.

  • Lakridsrod
  • Kvanrod
  • Orrisrod
  • Citrus
  • Koriander
  • Appelsin
  • Citron
  • Grape
  • Rosmarin
  • Agurk

Og mange mange flere…

Der er rig mulighed for at lave gin på en unik måde. Derfor sammenlignede vi gin med specialøl i starten, da også dette felt er kendetegnet ved uendeligt mange muligheder.

Hvilken gin er bedst?

Hvad er en god gin? Det er med gin som med de fleste andre alkoholiske drikke, hvor der naturligvis er forskel på smag og kvalitet. Ofte får man, hvad man betaler for, og det gælder også for gin. Når det kommer til gin, er det dog meget en smagssag, hvad der definerer en god gin.

Om man er til en gin med en kraftig smag af enebær eller en helt tør gin uden nogen skarp smag er individuelt, og det giver derfor ikke mening at tale om den bedste gin.

Et godt sted at starte, hvis man mangler en god gin, er at kigge på de otte ginner i vores afsnit om klassiske ginner.

Hvad er en feinschmecker?

En feinschmecker er direkte oversat en finsmager. Det er en person med en forfinet og kræsen smag inden for et bestemt område, ofte vil der være tale om mad og drikke. En kompliment ville være at blive refereret til som en “kender”. Det er en feinschmecker, som deler ud af sin viden.

Det er blevet meget populært at afholde gin-smagninger, ligesom mange holder vin- og ølsmagnigner. Hvis du har læst hele ovenstående artikel, begynder du efterhånden at være godt rustet til at stå for sådan et arrangement.

Hvis du giver dig i kast med at teste nogle af de klassiske gins, er du godt på vej til at blive en feinschmecker. Du kan dog stadig nå at blive endnu klogere, hvis du læsere videre.

Hvorfor er der agurk i gin?

Agurk bliver blandt andet brugt i gin som en botanical ingrediens under destillationen, hvor Hendricks begyndte at benytte sig af dette. Derudover kan det også bruges som pynt og til at give ekstra smag i de drinks, man laver, ligesom man ser det med lemon i mange i andre drinks, især i gin-drinks.

Top 10 af de mest populære gin-cocktails

Det er blevet utroligt populært at blande gin i cocktails. Den mest populære gin-drink er stadigvæk uden tvivl gin og tonic. Den begynder dog at få tiltagende konkurrence fra en række andre gin-cocktails.

Vi har samlet 10 af de mest populære cocktails, som indeholder gin. Efter oversigten disker vi op med opskrifter på de 3 mest populære.

1) Gin & Tonic

2) Gin Fizz

3) Tom Collins

4) Classic Gin Martini

5) Gin Gimlet

6) Gin Negroni

7) Gin Floradora

8) New Orleans Gin Fizz

9) Gin Haas

10) Gin Bramble

Bartendertricks og opskrifter

Mate Csatlos, en ungarsk bartender i København, er stor tilhænger af gin. Han blev i juni 2017 kåret som Danmarks bedste bartender. Han mener, at der er nogle grundlæggende ting, som mange bartendere gør forkert, når de serverer Gin og Tonic; og det er ikke kun på grund af dovenskab.

Mate Csatlos mener, det også skyldes uvidenhed. ”Der er mange, der tror, at hvis man fylder drinken med mange isterninger, så vil den hurtigt blive fortyndet, og at den ikoniske gin-smag vil forsvinde”.

Det argumenterer han mod via fysikkens love. ”Jo flere isterninger, man kommer i, desto langsommere smelter de, og jo længere holder den karakteristiske gin-smag”. Som Danmarks bedste bartender er det nok også essentielt at have et udsøgt bekendtskab til gin.

Nu er du vist efterhånden klar til at give dig i kast med at lave dine egne cocktails.

Sådan laver du den perfekte Gin & Tonic

Det skal du bruge:

  • 5-6 cl gin (Hendrick’s, Tanqeuray, Gordon’s)
  • 1-3 lime skiver/agurk
  • 10-12 cl tonic vand
  • Evt. en smule peber

Sådan gør du:

  • Fyld et glas med is. Hæld gin i. Rør derefter grundigt rundt med en cocktail-ske.
  • Hæld tonic i glasset
  • Vrid lime-skallen hen over glasset, så noget af skallens æteriske olier frigives og optages i væsken.

At bruge et stykke skal i stedet for en skive giver meget mere aroma. Læg den forsigtigt i toppen af drinken og rør rundt kort, så det hele blandes.

Hvilken tonic er bedst til cocktails?

Det er forskelligt, hvilken tonic der er bedst til de forskellige drinks. En cocktail er en drink bestående af spiritus, hvor den bliver mixet med ingredienser og ofte en kulsyreholdig drik. Noget af det bedste at blande gin med er tonicvand.

Vi har derfor også et stort udvalg af tonic, som du kan se ved at trykke her: Tonic

Gin Fizz-opskrift

Det kunne godt være forløberen for gin og tonic, da det er en herlig drink – lang, rimelig i pris og forfriskende.

Det skal du bruge:

  • 1,5 mål gin
  • 1 tsk. Sukker
  • Isterninger
  • Et par lange strimler af citronskal
  • Danskvand

Sådan gør du:

  1. Bland gin, sukker og citronskal sammen, til sukkeret er opløst.
  2. Hæld op i et glas fyldt med knust is og top drinken med danskvand.

Hvordan laver man en Tom Collins?

Tom Collins er en klassisk drink, som utrolig mange kender på navnet. Det er dog ikke alle, som har hørt om en Tom Collins, der også ved, hvad der skal i denne drink.

Det skal du bruge:

  • 4 cl Hendrick’s, Tanqueray, Bombay Sapphire
  • 2 cl Rose’s Sugar Cane
  • 6 cl danskvand
  • 3 cl friskpresset citronsaft
  • Isterninger

Sådan gør du:

  1. Hæld gin, friskpresset citronsaft og Rose’s Sugar Cane i en shaker med isterninger og ryst.
  2. Si drinken over i et højt glas med is.
  3. Top op med 6 cl danskvand.
  4. Pynt med citron og servér.

Hvidvin eller mousserende vin til maden? Se vores udvalg af hvidvine & mousserende vin.

Læs mere
Footer bølge
Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!