375,00 kr.
249,00 kr.
499,00 kr.
499,00 kr.
Grappa er en italiensk drue brændevin, med frugtige dufttoner og friske og lette parfumerede smagsnuancer. Grappa er en beskyttet titel i EU, og der er en række kriterier der skal være opfyldt førend et produkt må betegne sig selv som en grappa. Denne varemærkebeskyttelse sikrer heldigvis også at vi som forbrugere altid er sikker på kvalitet, når vi køber en smagfuld grappa.
Alkohols destillationsproces daterer tilbage til det 1. århundrede. Der blev påstået engang, at en romersk soldat fremstillede grappa helt tilbage i det 2. århundrede. Der er ikke meget belæg for denne historie, da der højst sandsynligt ikke fandtes udstyr til rent faktisk at kunne producere grappa som vi kender den i dag. Udstyr til destillering af alkohol blev, ifølge historikere, rent faktisk først opfundet i det 8. århundrede. Den første nyttige destillationsproces til fremstillingen af drikkevarer blev egentlig først opfundet i det 8. århundrede, og det tog yderligere 200 år inden teknologien fra Persien blev introduceret til Italien, hvor klassisk grappa stammer fra. Mellem d. 12-13 århundrede blev vand som kølevæske brugt i destillationsapparaterne, for at kunne fremstille væsentligt større mængder destilleret vin. Selvom denne teknik kom til Italien i det 10. århundrede, var det først i det 16. århundrede, at katolikkerne i Spanien, Italien og Tyskland begyndte at eksperimentere med fremstillingen af grappa og brandy, og disse traditionelle metoder blev brugt i det efterfølgende århundreder indtil mere effektive teknikker blev udviklet.
Ligesom med vin, afhænger grappas karakteristiske smag af typen og kvaliteten af de druer, der bruges i produktionen. Grappa produceres på resterne fra vinproduktionen; altså de skaller, kerner og stilke, der ikke bruges i den endelige vin. Traditionel grappa blev oprindeligt fremstillet for at undgå spild, og man forsøgte derfor at bruge de råvarer der var tilovers fra vinproduktionen i andre sammenhænge. Moderniseringen af grappas destillationsteknikker er relativt nye, og så lyset i 1979 i Norditalien. Indledningsvist blev grappa produceret igennem meget høj varme, men der blev hurtigt opfundet mere effektive teknikker. Herefter begyndte man at destillere væsken med damp for at skabe et renere produkt. Mere moderne raffinementer inkluderede brug af presserester og vakuum, brug af varierede typer druer og modning i fade af forskellige typer træ for at fremhæve spiritussens smag. Under tilberedelsen af grappa er egetræ den mest udbredte type træ, men nogle højkvalitets-grappa’er modnes gentageligt i fade lavet af akacie, aske og kirsebærtræ. Denne fremstillingsteknik blev udviklet af Marzadro destilleriet, som ligger i det nordlige Italien.
Grappa er den dag i dag en beskyttet betegnelse i Den Europæiske Union. For at kunne kalde sig en grappa, skal produktet opfylde en række kriterier. Blandt andet skal grappaen være produceret i Italien eller i den italienske del af Schweiz. Grappaen skal være produceret på presserester fra vinproduktionen og gennemgå en gæring og destillationsprocessen uden at tilsættes vand.
I Italien serveres traditionel grappa oftest som en aperitif eller som en ’after-dinner-drink’ til kaffen og desserten. Faktisk er det nogle steder i Italien et ritual at man, når man har drukket sin espresso, hælder et par dråber grappa i koppen, snurrer rundt og drikker i en hurtig slurk. Hvorfor, det melder historien ikke noget om. Optimalt set opbevarer man grappa således, at flasken står oprejst, i modsætning til vin, som gerne må ligge på langs. Flasken må ikke udsættes for sollys eller varme.
En yngre, mere aromatisk grappa serveres ved 9-13 grader, hvorimod en modnet grappa serveres helst ved 15-17 grader. Når det er sagt, serveres en lækker grappa heller for kold end for varm. Drik gerne din grappa af et tulipanformet glas.
Hvis du skal ud og smage og række kvalitets-grappa, foreslås det, man starter ved en yngre flaske, for så at bevæge sig op ad aldersmæssigt. Derudover foreslår italienerne også, man starter med en grappa med den laveste alkoholprocent. Når du drikker en grappa, oplever du typisk træsmag, smag af druer og vine, blomme, ost, blomster, og frugt.
Find din favorit grappa her, og nyd den frugtige italienske druebrændevin. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte vores kundeservice, der hellere end gerne giver dig et par gode råd med på vejen omkring dit køb af grappa.
Muscat Grappa fra brandet Clear Creek er den perfekte introduktion til grappa. Dens blomstrede smag er blød og behagelig, og fremstilles på muscat druens pressede skind og sten. Denne minder om pisco i smagen, og kan med fordel bruges i en Pisco Sour.
Pinot Noir Grappa fra Clear Creek fremstilles på presserester af pinot noir druen fra de bedste vingårde i Willamette Valley i Oregon. Duften af denne grappa læner sig meget op ad en håndfuld friskpressede pinot druer. Smagen er jordet og rustik, samt er denne grappa utrolig klar med en smuk karakter. Denne grappa er perfekt efter et måltid, og bør serveres ved stuetemperatur. Derudover kan den også bruges i forskellige cocktails!
Grappa behøves ikke nødvendigvis at nydes for sig. Denne type spiritus er glimrende at blande op med andre smagfulde ingredienser for at skabe en lækker cocktail.
Grappacino er en kaffe indeholdende cocktail opfundet i 2006 af George Sinclair
Det skal du bruge:
- 6 cl Muscat Grappa
- 1,5 cl Amaretto Disaronno
- 1,5 Monin sirup
- 3cl shot espresso (varm og frisklavet)
Sådan gør du:
Hæld alle ingredienserne op i en shaker. Ryst godt, og hæld op i et køligt glas. Pynt med kaffebønner.
Grapparita er en grappa-baseret cocktail, hvor man har udskiftet tequila med den italienske spiritus.
Det skal du bruge:
- 6 cl Muscat Grappa
- 3 cl Limoncello likør
- 3 cl shot friskpresset citronsaft
- 1,5 cl pasteuriseret eggehvide
Sådan gør du:
Ryst alle ingredienserne i en shaker. Hæld derefter den færdige blanding op i et nedkølet glas. Pynt med limebåd.