Rom

Rom er ikke bare hovedstaden i Italien, det er også en fantastisk spiritus lavet på sukkerrør! Den er utroligt alsidig og kan bruges både i drinks og cocktails samt som en lækker ”sipper” foran pejsen. Her finder du vores store udvalg.

Image link
Image link

5 geniale alkoholfrie cocktails

Se mere   
Image link

5 geniale cocktails med Rom!

Se mere   
Image link

10 vilde facts om Aperol

Se mere   

Alle veje fører til rom, men Bevco.dk fører dig til de bedste slags til de billigste priser! Bevco.dk har den de brands, der passer til lige nøjagtig dét, du skal bruge dem til. Om du skal byde på en lækker sag til romsmagning, en god og budgetvenlig mikser til drinks og cocktails eller måske en god mørk til kaffen som supplement til  Cognac eller Whisky, så har vi det bredeste udvalg på Bevco.dk 

Hvordan fremstilles rom?

Den let sødlige spiritus, rom, er særligt kendt fra de Mellemamerikanske lande, da det varme og fugtige klima er en vigtig betingelse for den optimale produktion. Rom destilleres på Melasse eller på juice fra sukkerrør, hvilket der skaber den søde, afrundede smag. Den lagres ofte på egetræsfade, hvorefter den fortyndes til en alkoholprocent på omkring 40%. Rom fremstilles i forskellige nuancer og bruges ofte forskelligt. Sædvanligvis bliver lys rom typisk brugt i cocktails, hvor den mørke udgave typisk nydes straight eller med isterninger. I dag er det dog blevet populært at lave cocktails med mørk rom.

Historien om rom

På trods af, at rom-lignende produkter har eksisteret i flere tusinde år, begyndte den type, vi kender i dag, først at blive fremstillet i det 17. århundrede på sukkerplantagerne i Caribien. Det var rent faktisk slaverne på plantagerne, der fandt ud af, at nogle af biprodukterne kunne bruges til fremstillingen af alkohol. For at fremstille denne rom, måtte man destillere disse produkter for at koncentrere alkoholen og fjerne urenheder. Herefter blev Barbados og Brasilien introduceret for disse fremstillingsteknikker. Som meget andet, kom denne spiritus til de nordamerikanske kolonier i midten af 1600-tallet. Grundet den høje efterspørgsel måtte der åbnes flere destillerier, hvilket skete på Staten Island i 1664. 3 år senere åbnede der et destilleri i Boston. De engelske kolonier blev storproducenter af rom, men fremstillede en lysere udgave der mindede en smule om whisky. Rom fra Rhode Island blev endda accepteret som valuta i Europa i en periode, og produktionen var med til at indlede den transatlantiske slavehandel, der normalt bare kaldes for trekantshandlen; først eksporterede Europæerne varer til Afrika, hvorefter de blev givet i bytte for slaver, der blev fragtet tværs over Atlanterhavet til Amerika og de Caribiske Øer for producere varer, der kunne sendes tilbage til Europa, heriblandt bomuld, sukker, tobak og ikke mindst rom, der igen kunne gives i bytte for flere slaver. Et ganske makabert og mørkt kapitel i rommens historie – og ja, Danmark bidragede også til det kapitel i form af de hedengangne Dansk Vestindiske Øer.

Efter den amerikanske revolution fortsatte rom sin fremadstormende popularitet, især efter George Washington krævede en tønde fra Barbados til hans indvielse i 1789. Den gyldne drik begyndte også at spillede en lidt spøjs rolle i politik, da kandidater forsøgte at have indflydelse på udfaldene gennem deres rom-generøsitet.       

I den vestindiske kultur samt i flere forskellige canadiske områder har rom velkendte associationer med hæren, som blandede den med vand eller øl for at fremstille grog, og piraterne, som lavede en drink med rom ved navn ”Bumbo”. Piraterne mente selvfølgelig, at deres drink smagte en del bedre en hærens grog.  

Rom til forskellige anledninger 

Rom er en stor kategori inden for spiritus, og den fås i mange forskellige varianter. Vi har alt fra den mørke Diplomatico, den lyse Bacardi, den krydrede Kraken, den stærke Stroh, den populære Malibu med kokossmag, den lækre Ron Zacapa og mange, mange flere.

Det store og varierede udvalg giver gode muligheder for at lave en masse forskellige, spændende drinks. Som spiritus er rom netop særdeles velegnet i drinks og cocktails på grund af sin sødme. Vi kommer ikke uden om klassikere som Captain Morgan, der efterhånden er Colaens faste følgesvend, den lyse Bacardi, der blendes i Strawberry Daiquiri og den mørke Havana Club, der fuldender den berømte Cuba Libre med cola og lime.

På Bevco.dk har vi rom i alle prislejer med dag-til-dag-levering. 

Hvilken rom skal jeg vælge - og hvorfor?

Måske kender du allerede en helt masse til denne type spiritus og ved lige præcis, hvilken rom du foretrækker – i så fald kan du bare springe læsningen over, og hoppe direkte videre til vores store udvalg. Hvis du til gengæld er en af dem, der ikke helt har luret rom-junglen endnu, og måske er i tvivl om, hvorvidt du skal bruge en hvid, mørk, eller en lækker luksus rom, så læs med her, hvor vi giver et lille indblik i denne verden. 

Lys og mørk rom

Rom inddeles som oftest i to hovedkategorier; nemlig lys eller mørk rom. I modsætning til den mørke, som lagres igennem længere tid på egetræsfade, så har den lyse rom kun lagret i ganske kort tid, eller slet ikke lagret. Det er netop ’manglen’ på lagring, der gør at den ikke har fået sin mørke, gyldne farve. Den lyse rom er som udgangspunkt en anelse mere sprittet i smagen, end en blød, mørk udgave. Ofte vil man derfor også foretrække at blande den lyse rom med eksempelvis cola, eller bruge den i klassiske cocktails som Tom Collins og Pina Colada.

Premium- og luksusrom

Når man taler om premium- og luksus rom, er det ofte betegnelser for det man også kalder årgangsrom, altså en udgave der har lagret i mange år. Det, der er kendetegnende for en god rom er, at den er naturlig i smag og aroma, og at den gyldne farve og konsistensen er et resultat af måden, hvorpå rommen er gæret, destilleret og lagret fremfor ved tilføjelse af farvestoffer. Klimaforhold har stor betydning for, hvordan en rom udvikler sig i smag. De høje varmegrader i Mellemamerika bevirker et højere fordampningsniveau af vand og alkohol, og netop denne proces er med til at tilføre rommen sin kompleksitet. Jo længere tid den lagrer, desto mere intens og kraftig bliver den i smag og udtryk.

Nyd en god, mørk rom

Ligesom en whisky eller en cognac, bør en god årgangsrom drikkes ved stuetemperatur og i et rundt tulipanglas. På grund af dens umiddelbare sødme er den særdeles velegnet som supplement i det søde køkken og sammen med kaffen til desserten.

Har du spørgsmål til dit valg, hvordan den kan anvendes, til levering af rom eller andet, så tøv ikke med at kontakte vores personale, der sidder klar til at hjælpe dig, så vi sammen sikrer, at du finder frem til den helt rigtige rom, til den helt rigtige pris.

Cocktails

Cuba Libre

Denne rom-cocktail stammer fra Cuba under ”free Cuba movement” lige efter den spansk-amerikanske krig i 1898.

Det skal du bruge:

- 6cl mørk mørk rom
- Coca Cola
- Lime

Sådan gør du:

- Pres en lime i et highball glas
- Tilføj is og rom
- Fyld med Cola og rør rundt

 

Dark ’n’ Stormy

Denne cocktail-drink angiveligt fra Bermuda lige efter første verdenskrig.

Det skal du bruge:

- 5cl Gosling's Black Seal Rom
- 1cl friskpresset limesaft
- 2dl Ginger Beer
- Isterninger
- En skive lime til pynt

Sådan gør du:

- Kom rom og limejuice I et glas, rør rundt og fyld godt med isterninger
- Top op med ginger beer og pynt med lime.

Læs mere
Footer bølge
Få eksklusive tilbud og nyheder direkte i din indbakke!